Magnesium- og calciummangel knyttet til nedsat kognition hos ældre

En polsk undersøgelse udgivet i tidsskriftet Nutrients viser, at ud over kendte påvirkninger fra alder, krops-masse-indeks og kronisk hjertesvigt er mangel på mineralerne magnesium og calcium begge knyttet til en nedsat kognitionsevne hos ældre. Har man mangel på begge mineraler, er effekten på kognitionen størst. Der blev rekrutteret 1.220 indlagte polske patienter på 60 år og derover fra Central Veterans Hospital i Lodz i denne tværsnits-undersøgelse. Forskerne havde adgang til en detaljeret sygehistorie og blodprøver til at vurdere deltagernes niveau …

Mangel på magnesium øger risikoen for DNA-skade

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Nutrition kan et lavt niveau af magnesium i kroppen øge risikoen for skade på DNA samt for kronisk degenerativ sygdom, især hvis man også har et højt indhold af stoffet homocystein i kroppen. Det er forskere fra University of South Australia der har lavet denne undersøgelse. De tog blodprøver fra fra 172 midaldrende voksne mellem 35 og 65 år og fandt en stærk sammenhæng mellem et lavt indhold af magnesium og …

Curcumin nedsætter depression hos overvægtige diabetikere

En dobbelt-blindet, placebokontrolleret, lodtrækningsundersøgelse udført i Thailand med deltagelse af 227 overvægtige type-2-diabetikere tyder på, at tilskud af plantestoffet curcumin har antidepressive virkninger på denne målgruppe. Kriterierne for at deltage i undersøgelsen var, at de skulle være over 35 år og være blevet diagnosticeret med type 2 diabetes inden for de seneste 12 måneder. Deres kropsmasseindeks (BMI) skulle være mindst 23, og deres blodsukker-værdier skulle være vel-kontrollerede. Personer med type 1-diabetes, som er insulinkrævende, deltog ikke, men medicinen Metformin, som …

Ny indsigt i hvordan D-vitamin sænker risikoen for kræft

Forskere har længe antaget at D-vitamin kan nedsætte risikoen for kræft via en påvirkning af immunsystemet. Nu har et internationalt forskerhold med deltagelse af en dansk læge, professor Tine Jess afsløret virkemekanismen. Denne forskning, som er udgivet i tidsskriftet Science viser, at D-vitamins gunstige påvirkning af kræftrisikoen sker via en effekt på tarmens mikrobiom, altså vores tarmbakterier. Det forskningen viser er, at D-vitamin kan ændre sammensætningen af bakterier i tarmen, mere specifikt til fordel for bakterien Bacteroides fragelis som er …

Ældre nedsætter deres dødelighed med selen og Q10

Svenske forskere fra Universitetshospitalerne i Linköping og Karolinska Instituttet i Stockholm har fulgt 443 ældre af begge køn i alderen 70-88 år fra Kinda kommune i op til fem år. Faktisk var forsøgsdeltagerne blevet regelmæssigt undersøgt siden 1998, idet de tidligere havde deltaget i en epidemiologisk undersøgelse, som er en undersøgelsestype, hvor man ser bredt på forekomst og fordeling af sygdomme hos en befolkningsgruppe. Grundig forundersøgelse Ved den nye undersøgelses start blev alle deltagere undersøgt af erfarne hjertelæger, hvilket bl.a. …

Seneste artikler