Gåture nedsætter lændesmerter

Et klinisk forsøg fra Macquarie Universitys Spinal Pain Research Group har fulgt 701 voksne fra Australien, som for nylig var kommet sig over en episode med uspecifikke lændesmerter der havde varet i mindst 24 timer, men som ikke blev tilskrevet en specifik diagnose.

Deltagerne, hvoraf de fleste var kvinder, blev tilfældigt fordelt til enten et individuelt gå-program og seks uddannelsessessioner guidet af fysioterapeuter over seks måneder eller til en kontrolgruppe uden behandling.

Forskere fulgte deltagerne i mellem et og tre år, alt efter hvornår de kom med, og resultaterne er nu offentliggjort i den seneste udgave af tidskriftet The Lancet.

Gruppen der blev tildelt gå-programmet havde færre forekomster af aktivitetsbegrænsende smerter sammenlignet med kontrolgruppen og en længere gennemsnitlig periode, før de oplevede et tilbagefald, med en median på 208 dage sammenlignet med 112 dage.

Gang-programmet forbedrede ikke kun deltagernes livskvalitet, men det reducerede deres behov både for at søge sundhedshjælp, og mængden af den tid, der blev taget fra deres arbejde med cirka det halve.

Det er stadig uklart, hvorfor gang er så godt til at forebygge rygsmerter. Det skyldes sandsynligvis en kombination af blide oscillerende bevægelser, belastning og styrkelse af strukturer i rygmarven og muskler, afslapning, stresslindring og frigivelse af smertedæmpende endorfiner i kroppen.

At gå er en billig og bredt tilgængelig, enkel øvelse, som næsten alle kan deltage i, uanset hvor de befinder sig og uanset alder og socioøkonomisk status.

Den hidtidige behandling af lændesmerter er typisk gruppebaserede og kræver tæt klinisk overvågning og dyrt udstyr, så den er meget mindre tilgængelige for størstedelen af patienterne.

Forskernes håb er, at de får mulighed for at udforske, hvordan de kan integrere gang-programmet i den eksisterende behandling af patienter med tilbagevendende lændesmerter.
Globalt lider omkring 800 millioner mennesker verden af lændesmerter. Det er dermed en førende årsag til handicap og nedsat livskvalitet.

Ref.
https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240620152321.htm